Jika anda masih baru disini, sila masukkan email anda utk dapatkan update-update terkini melalui email dan melanggan kelakargila:

Delivered by FeedBurner

Lawak Malas Pergi Sekolah



Mak : Bangun la Hamzah, dah cerah ni, pergi sekolaj
Anak : Tanak la mak..nak tido ni
Mak : Pergi la sekolah, nanti siapa susah
Anak : Tak nak la mak
Mak : Bagi tiga alasan kenapa kamu tak nak pergi sekolah
Anak : Pertama, murid - murid tak sukakan saya, ke2, cikgu tak sukakan saya, ke3, sampai pekerja sekolah pun tak sukakan saya
Mak : Mak tak terima alasan tu, kamu mesti pergi sekolah juga !
Anak : Bagi dua alasan kenapa saya mesti pergi sekolah
Mak : Pertama, kamu tu anak mak, Ke2, kamu tu pengetua sekolah tuuu!!!



Mengetahui Jenis Pekerjaan Orang Jepun Berdasarkan Nama

Kuraba Sakumu: Penyeluk saku
Nikita Sukarani : Penari kelab malam
SamaKami Sampepagi : Pegawai Perhubungan Awam (GRO)
Takasi Kamucuba: Jurujual rumah ke rumah
Kosewa Rumaku : Pemilik rumah sewa
Kitakasi Murasaja : Peniaga kaki kelentong
Itumu Akuraba : Orang gatal yang suka meraba
Mukamu Sayabedaki : Jurusolek
Sini Takupotong : Tukang Sunat
Takada Gaji : Penganggur
Aigaya Sanasini: Model
Kitabuka Kamupoto: Model gambar lucah
Akubuka Kamumasuki: Pelacur
Tyada Ruma: Kerja melepak
Aisuka susumu : Pembuat pakaian dalam wanita
Kuobati Anumu : Doktor sakit tuan dan sakit puan
Kusabuni Itunoda : Tukang cuci
Satemura Oke : Penjual sate


Pengurus Baru


Bahan yang hendak dihantar: Ayah Man baru sahaja meninggal dunia. jadi tinggal Man yg berumur 24 tahun tu dgn maknya. Sebelum ayahnya menghembus nafas terakhir, ayahnya meminta dia menguruskan syarikat ..

Pagi tu, Man bersiap-siap untuk ke pejabat, perlahan dia keluar dari pintu rumah dan masuk ke kereta bmw sesudah dia sampai ke pejabat, dia aneh kenapa semua org pandang dia sambil tersenyum2, di dalam hatinya berkata, mgkin diorg fikir aku nie hensem kot atau nak mengorat aku ler tu,  Tapi dia tak pedulikan semua itu dan perkenalkan dirinya bahawa mulai hari ni dia akan uruskan syarikat itu.

Apabila dia balik ke rumah, tiba-tiba dia ditegur dgn maknya

'' Man, apasal kau pakai seluar boxer je pejabat tadi? kau lupa nak pakai seluar panjang ke? '' Maknya bertanya Man

Lantas Man memandang ke bawah dan baru tahu kenapa semua org dlm pejabat tadi tersenyum2 memandangnya.

Disumbang oleh PawangMuda
zackoolblog.blogspot.com

Datin Dan Bibik Terlampau

Gambar hiasan je
Perbualan antara org gaji n puan rumah Datin Maimun kedaung mintak naik gaji...

Bibik : "Datin, saya nak minta naik gaji...!"
Datin : "kenapa saya harus naikkan gaji kamu?"
Bibik : "ada 3 alasan nyonya..! Pertama saya membersihkan rumah
          lebih bersih daripada Datin."
Datin : "Siapa yang cakap?".
Bibik : "Dato' yang cakap".
Datin : Oh? (sambil menahan amarah)
Bibik : "Kedua, saya memasak lebih sedap daripada Datin".
Datin : "Siapa yg cakap?".
Bibik : "Dato' yg cakap".
Datin : oh? (..ggrrrrrkkk..!!!..)
Bibik : "Ketiga, saya di ranjang lebih hebat daripada Datin".
Datin : oh?! "Dato' juga yang cakap ker?".
Bibik : "Bukan Datin.. Razman, rumah bujang sebelah rumah yang     
          cakap, katanya Datin kurang hebat di ranjang"
Datin : "ssssstt!!! Kamu mintak nak naik berapa?"

Sekadar lawak je jgn buat camni tau..wahai datin - datin kat luar tu..

Lawak - Najwa Latiff dan Cikgu


Suatu hari Najwa Latif berpindah ke sekolah baru....

Cikgu : selamat berkenalan....

Najwa : kita Berkenalan hanya dalam laman muka buku....
Cikgu : sat gi cikgu hantar kau dekat guru besar baru tau...
Najwa : Kau hantar pesan dan suruh aku terima kamu ooohh uwouwouwo
Cikgu : cikgu sakit hati dah ni
Najwa : hati ku rasa sesuatu
Cikgu : sebelom kamu balik, datang jumpa saya kat office..
Najwa : Dan pabila kau kata kau mahu jumpa aku
Cikgu : atau kamu nak saya hantar kamu dekat guru besar?
Najwa : Ku gelisah berdebar hati rasa tak menentu
Cikgu : cikgu rasa kamu ni dah tak betol..
Najwa : Oh oh benarkah rasa itu...
Cikgu : ingat taw.. sebelum balik nanti kamu datang office jumpa saya!!
Najwa : bagaimana harus bersua...ku rasa gementar tapi bahagia
Cikgu : memang kalau ade peluang nak rotan je kamu ni...
Najwa : perlukah kita cari peluang pertama..
Cikgu : saya dah agak hang ni bermasalah..
Najwa : walaupun kita tak pernah berjumpaa..... ooohh uwouwouwo
Cikgu : otak saya dah sarat dengan macam2 masalah.. Kamu ni buat???...
Najwa : Banyak persoalan yang berada di minda
Pelajar lain menyampuk: cikgu ni banyak tanya la...
Najwa : Banyak tanda tanya dan juga kata kerja
Cikgu disiplin : cikgu jom pegi lunch dengan saya kejap lagi
Cikgu : Argh, tak nak, nak settle kes najwa ni
Najwa : Otak kata jangan hati pula kata ya =)
cikgu : tak menentu saya di buatnya..
Najwa : Hidup tak menentu adakah ini cinta......
Cikgu : konfius!!!
Najwa : banyak soalan banyak juga jawapannya
Cikgu Disiplin : masuk bilik saya nak jalankan operasi merotan ni...
Najwa : setiap yg berlaku ada kebaikannya,harus pejam mata dan cuba apa saja...
Cikgu Disiplin : kamu pandang muka saya..
Najwa : Pabila kau renung tajam tajam mata aku
Cikgu Disiplin : cikgu, kau rasa kita nak report kat encik latif ke..
Cikgu : aku rasa...
Najwa : Ku rasa sesuatu rasa yang ku tak tahu
Cikgu : Najwa! Ape semuanya ni?
Najwa : Oh oh ini cinta remajaku..
Cikgu : cinta? Dengar baik2 kata-kata cikgu ni...
Najwa : Dan pabila kau katakan kau suka aku... ^^,
Cikgu Disiplin : sudah., Diam!!
Najwa : Ku terdiam terkedu tak tahu mana nak tuju...
Cikgu Disiplin : Cikgu! cinta apa yang dia merepek ni?
Cikgu : Oh oh itulah cinta yang satu...
Najwa : Cinta di muka bukuu....



Sekadar rekaan semata...jgn marah plak najwa..

Agen Streamyx, Unifi, Maxis, Celcom & P1 Dikehendaki, Komisyen Lumayan


Salam sejahtera salam 1 malaysia
Arini saya nak mengajak anda buat duit lagi , dahulu saya pernah mencanangkan di topik lama anda boleh rujuk disini

Sape nak jadi agen STREAMYX....Komisen lumayan !!! (Dengan Sistem Affiliate)

masa dulu pos tu mcm suka - suka je sebab mcm tak yakin, sedar tak sedar dh ada 30 orang dibawah tajaan saya, ntah mcm mana ada pulak downline - downline saya dalam tu aktif menjual produk - produk internet terbaru Streamyx, Unifi, Maxis, Celcom & P1, skrg nie pula tengah hot dengan maxis fiber internet



Jadi kira network saya nie berjalan jugak le, maka saya dah 2 - 3 kali jugak merasa komisyen walaupun tak banyak dapat, sebab saya bukan aktif pun, tapi downline saya aktif...jadi dpt ler saya skit - skit, boleh tengok bukti terkini saya,


Bukti dalam akaun Tagter.com saya

Bukti akaun Maybank masuk duit...:)

Jadi bukti semua dh ada, jangan cakap banyak lagi anda boleh buat pendaftaran percuma dan tak perlu bayar apa - apa untuk mula buat keuntungan, senang je kerja anda promosi produk terbaru dan terhangat di mana - mana, bila customer nak produk tu, anda registerkan untuk dia, dalam web ada panduan, nanti pihak company akan ambik tindakan selanjutnya, anda tak perlu bersusah - susah pergi pejabat tm.net pun. lepas tu komisyen terussss......masuk ke bank anda...senang bukan?

Dulu company nie nama micropurple skrg dh tukar nama jadi tagter, korang jgn confius plak...oklah, malas nak cerita lagi, pecaya ke tak rezeki anda ada disini? yakin la skit, kerja senang takkan tak boleh buat.

ok jom register percuma disini, Tagter.com masuk dan baca dulu, tgk plan dia kasi tu.Ok jumpa disana. Apa - apa soalan boleh tinggalkan komen.

Yang Ikhlas
Eliass Kelakargila


Thor Dalam Kehidupan Anda..

Baca betul2 kalau nak paham, thor baekkkk !!

Orang Asli dan Jam



Ada sekali tu ketua kampung orang asli telah dihadiahkan jam dinding oleh pihak tentera kerana menolong mereka dalam operasi. Alangkah bangganya ketua orang asli tersebut bila jam tersebut digantungkan di depan pintu rumahnya dan orang kampung sering datang melihat jam tersebut seolah-olah barang hiasan kerana mereka pada masa tu tak tahu bagaimana menggunakan jam untuk melihat waktu.

 Suatu hari anak ketua kampung tersebut memberitahunya yang jarum jam tu telah berhenti bergerak. Masa tu punyalah ramai anak buah dia kat halaman rumah sedang melihat jam tersebut.Maka ketua kampung tu pun konon nak tunjuk terrorlah lalu dia pun menurunkan jam tersebut dari tempat penggantungan dan membelek-belek jam tersebut depan belakang. Beliau ternampak tempat bateri jam tersebut dan telah dengan tidak sengaja terkuis bateri itu terkeluar dari tempatnya.Entah macam mana ada pulak bangkai seekor cicak di celah-celah tempat bateri tu...beliau pun dengan bangganya memberitahu kepada anak-anak buahnya.

 "OOOO...patutlah tak jalan. Drebarnya mati tershepittttt....!!"

Pemain Simpanan



Ada 26 orang gila, mereka akan menjalani ujian kesihatan di Amerika. Mereka dibawa dengan menggunakan pesawat Hercules yang besar. Ketika di udara, orang-orang gila itu terlalu bising kerana bermain bola di dalam pesawat. Kapten pesawat marah dan menyuruh co-pilotnya untuk menenangkan mereka. "Hoi! Bising sangat nie! Jangan main bola di dalam kapalterbang!!!" bentak co-pilot kepada orang-orang gila tersebut.

Akhirnya situasi menjadi tenang. Tapi lama-kelamaan, Kapten curiga karena situasinya terlalu tenang. Dia menyuruh lagi co-pilotnya untuk memeriksa keadaan di belakang. Ketika co-pilot datang, dia terkejut setengah mati! Orang gilanya tinggal 4 orang!!! "Hei, kamu semua! Kenapa tinggal 4 orang sahaja? Yang lain ke mana?"

"Habis... tak boleh main bola di dalam kapalterbang, jadi mereka main bola di luar la."
"HAH?! Habis tu kenapa kamu semua masih berada di dalam?"

"Kan kami nie pemain simpanan...".


Kenapa ‘Spender’ Lelaki Dijual Dalam Kotak?

Kenapa seluar dalam lelaki biasanya dijual dalam kotak sedangkan panties perempuan pulak selalunya dijual longgok, berlipat atau bergantung? Pernah ke korang terperasan atau terfikir benda nie?

Hurmm… kenape ye??

Korang nak tau??

Boleh tengok jawapannyer tat bawah….

‘First’ kita tengok macam mana orang perempuan memilih seluar dalam:




Sekarang kita tengok pulak macam mana orang lelaki memilih seluar dalam:



Hahaha betul tak? bijak kan penjual2 underwear ni, biasanya gurl nie mmg rambang mata kalau membeli tak mcm lelaki nie simple je..ambik plak yg gelap2 ..setel. Like Kalau suka.!

Jom Buat Duit Dengan Sophie Paris



Bagi sesiapa yang belum tahu berkenaan syarikat Fashion terbaru yang tengah hangat sekarang, Sophie Paris menjual pelbagai produk pakaian, aksesori lelaki dan wanita, beg, jam tangan serta bermacam-macam lagi design yg terkini dengan keuntungan yang cukup besar. nak jual, beli dan pakai sendiri, nak dropship pun boleh bagi yang minat untuk menjadi usahawan.. jangan lepaskan peluang terbaik ini..InsyaAllah jumpa anda dipuncak kejayaan.


Daftar Segera Dan Aktifkan Keahlian Anda Disini
http://www.sophieparisclub.com/sophie

Lihat katalog Sophie Paris online
http://www.sophieparisclub.com/katalog5/pdf.html

* Yuran keahlian hanya RM15.00 seumur hidup 
* Harga berpatutan dan berkualiti, Perancis Design
* Design terkini setiap 45 hari dengan pilihan 400-500 produk
* Jaminan setiap produk 30 hari, jika rosak boleh tukar baru.
* Diskaun 20% dengan setiap pembelian produk * Untung 20% dengan setiap penjualan produk 
* Jana Income lumayan setiap bulan daripada group sale (jualan downline) yang anda bina.


 P/S: Selepas anda membayar keahlian, pihak syarikat akan poskan pada anda starter kit dan 2 katalog terkini. Lihat Bukti Pendapatan Bulan July 2012

Bukti Pendapatan Terkini Sophie Paris Bulan July 2012

Lawak Di Petang Puasa

Seorang pendengar Radio Sempoi FM sedang tergesa-gesa menelefon DJ tersebut di konti radio..

Pendengar : Hello radio sempoi fm ke tu?

Penyiar : iye ye..betul..dengan siapa sy berckp ni?

Pendengar : Saya Jep dari Kg Laut, boleh request tak ?

Penyiar : Ya..Boleh...Boleh.. Encik Jep mahu request apa 2?

Pendengar : Blh ke tolong putarkan Azan Maghrib bang!! Dah lapar sgt nih...

Pantun Puasa & Raya


Makan ketupat dengan lodeh
banyak santan berbuih-buih
Berbuka puasa jangan berlebih
nanti tak larat pergi Terawih

Bila nak raya tersa suka
sukanya hati tidak terkira
usah mengumpat usah mengata
Puasa dibuat sia-sia belaka

Buat biskut berpeti-peti
Rasabya letih tidak terperi
jangan reka bom sendiri
tak menjadi yang hilang jari

Berhati-hati di jalan raya
Agar tak de yang hilang nyawa
tak usah beradu spa yang terrer
nanti dapat rumah bertiang dua

Balik kampung suka ria
untuk bertemu sanak saudara
berbelanja sampai tak ingat dunia
lepas raya melopong di tangga

Bulan Ramadhan kita berpuasa
Syawal tiba kita beraya
jangan membazir bila beraya
banyak bersedekah ada baiknya

Habis duit pening kepala
pasal raya siap sedia
lepas raya bagai nak gila
pajak gadai teman setia....

P/S: Selamat Berpuasa dan Selamat Hari Raya 2012 Walaupun raya lg 27 Hari lg hahahh..

PENGALAMAN PERTAMA AKU DIGODA - KISAH BENAR

Gambar Hiasan Awek Baju Kuning

"Seperti ini lah waktu tu.."pencerita beria-ria menunjukkan gambar ini menggambarkan bagaimana dasyatnya godaan yang pernah menguji kesusilaannya.

Aku merupakan seorang lelaki yang sangat bahagia. Awek aku cantik dan kami telah bercinta selama lebih dari setahun, jadi kami memutuskan untuk bertunang. Hanya ada satu hal kecil sering mengganggu aku, iaitu adik awek aku, Fara yang lebih muda dan lebih cantik. Calon adik ipar aku itu sering mengenakan baju yang sangat ketat dan selalu tanpa bra. Jika di rumahnya Fara seolah-olah sengaja dan sering membungkuk ketika di depan aku menyebabkan aku sering 'terpaksa' melihat kemantapan dan keindahan flora dan fauna di sebalik bukit yang berkembar itu.

Suatu hari aku berkunjung ke rumah awek aku. Entah kenapa hari itu hanya Fara seorang diri berada di rumah lalu kami berdua lepak dan berborak berdua-duaan di dalam rumah. Hari itu Fara mengenakan baju kuning yang nipis dan sangat ketat. Berkali-kali aku cuba membawa mata aku ke pohon-pohon rambutan dan pokok gajus di luar rumah namun usahaku hanya sia-sia. Sedang asyik berborak tiba-tiba Fara mendekati dan membisikkan kepada aku bahawa dia sedang mempunyai perasaan dan keinginan yang tidak mampu ditahan lagi. Perlahan dia mengucap ditelinga aku bahawa dia ingin bercinta dengan aku sekali sebelum aku menikahi kakaknya. Aku benar-benar terkejut dan diam tidak mampu berkata apa-apa. Kemudian perlahan-lahan dia bangun menampakkan lekuk seluruh tubuhnya sambil berkata "Fara ingin ke bilik, kalau abang mahu ikut la Fara."

Aku merasa saat itu seluruh badan aku gementar melihat Fara selangkah demi selangkah perlahan dengan menggoda menaiki tangga ke biliknya. Ketika berada di puncak tangga dia melepaskan seluar dalamnya dan melemparkan ke arah aku. Aku tidak dapat menahan lagi lalu terus menuju ke pintu rumah dan berlari keluar menuju ke keretaku.

Tiba-tiba kedengaran tepukan gemuruh dari bawah rumah awek aku, seluruh keluarga dan awek aku keluar dari bawah rumah dan semuanya bertepuk tangan. Awek aku tersenyum bangga melihat aku, ayahnya mendekati aku lalu memeluk mengucap tahniah "Kami sekeluarga merasa sangat gembira kerana kamu telah lulus ujian kami, kamu ternyata pemuda yang sangat baik dan tidak mudah tergoda dengan pujuk rayu wanita."

Aku merasa sangat gembira dan dengan ini aku berpesan kepada korang semua: "Jangan sesekali menyimpan kondom anda di dalam dompet, simpanlah ia di dalam kereta"

Peluang Terbaik Buat Rakyat Malaysia Buat Duit Dengan Murahnya.My

Salam sejahtera salam 1 Malaysia

Harini takde lawak sebab saya nak berkongsi dengan anda semua satu kaedah & satu PELUANG yang rugi gila kalau tak rebut, korang pernah terpikir tak nak dapatkan apa sahaja, atau nak settelkan masalah anda dengan hanya RM10. Selain korang semua dapat setelkan masalah korang, korang juga boleh cuba senaraikan kepakaran / servis korang dengan harga RM10 atau lain - lain harga. MENARIK BUKAN?



Mesti korang rasa pelik apa aku dok sembangkan ni, program ni yang pertama seumpanya dilancarkan di Malaysia , konsep dia ala - ala fiverr, korang tak tau apa itu fiverr boleh la google skit kalau nak tau.


Murahnya.my nie mmg bagus sebabnya kita boleh buat duit. Yang TERBAIKNYA , MURAHNYANYA.MY AKAN BAGI KITA PENDAPATAN PASIF DAN AKTIF....korang jangan anggap nie pelaburan cepat kaya plak, tak perlu duit pun nak labur - labur, Camna nak dapat duit senang je! Korang boleh klik banner kat bawah dan dibawa ke laman web murahnya.my lepas tu anda tengok ada gambar buku sebelah kanan , klik buku tu nanti keluarla link untuk download, buku tu akan menceritakan lebih detail berkenaan murahnya.my ni. sebenarnya tak susah pun buat duit dengan benda nie...semudah ABC 123.

Oklah cukuplah setakat ini sahaja tips istimewa saya berikan pasal mudahnya.my nanti kita pakat lawan la sape buat duit paling banyak hehehe, time untuk menunjuk screen shoot duit la plak. Apa - apa soalan boleh komen dibawah. Bye -bye.

Ada Sesiapa Nak Mencari Pembunuh Upahan ?

Iklan nie buat gempak je, pembunuh upahan mcm nie rasanya nak jugak aku upah..kalau betul - betul punya pembunuh upahan lom lagi kot..ahahaha..lawak betul iklan dia nie mesti otak mcm aku gak kui2...

Kantoi Tengah Syok Karaoke "Anok Tupa"

P/s: Jangan suka sgt berkarok ngan pelayan. Kan sudah terkantoi bodo...hahaha!

Pantun Muka Buku

getah sekerap melantun lantun
ayam katik ayam serama
dalam fb ku kirim pantun
buat renungan kita bersama

kuda kayu mata nyer buta
beruk tua panjat kelapa
bangun tidor celik mata
laptop di meja tidak di lupa

semut merah tergigit ungka
air pasang surut di hulu
belom pon sempat menbasoh muka
cinta hati di jengok dahulu

kudin ladong makan lala
anak punai mandi di paya
banyak gila perkara gila
gila FB paling bahaya

makan ubi zaman jepon
kambing rongak kena luku
dulu nak kenal guna handpon
kini add je di muka buku

gajah gaduh guna perisai
bunga layu kurang baja
awek cun pakwe bermisai
jangan gelabah pilih saja

makan banyak keluar sendawa
kuah kari roti prata
banyak yang cantik serta lawa
hati terpana terbeliak mata

ular naga ada geliga
kerbau mandul naek kuda
orang bercerai talak tiga
bercerai di fb sejam da ada

pelanduk datang dari kedah
singa demam makan bubor
add sudah kenal pon sudah
ape lagi tak reti2 ke nak hulur numbor

apa guna di renung bulan
anak kelawar makan rambutan
cal bersambut msg berjalan
tak lama lagi beredar la jemputan


tinggi sungguh sarang tempua

jangan di suloh guna pelita
dulu bujang kini berdua
itu lah FB empunya cerita

kucing bantut minum nira
boya tembaga kena cekop
anak da suka mak gembira
apakan daya pulus tak cukop


KERBAU SELUT BERANAK PONDAN
APA BOLEH BUAT NASIB BADANNNNN..........

Akan Datang 2013 OngBak Rindu

Nantikan Kemunculanya, lebih banyak aksi , cinta dan.......acah je wakakakak! Kalau betul diorg gabungkan filem hero n heroin nie baru syok...wahahahahah...

Al -Quran Dan Sejarahnya [ Al-Quran Digital Termurah ]



Assalamualaikum w.b.t. & Salam Sejahtera,

Maaf harini takde lawak, cuma sedikit tazkirah dan nasihat berkenaan amalan terbaik  iaitu membaca Al-Quran.

Hakikat sekarang yang terpaksa kita hadapi adalah, ramai umat islam sanggup berhabisan mendapatkan gadget impian mereka yang bernilai ribuan ringgit, tetapi tidak sanggup untuk membeli sebuah Al-quran, malah tiada sebuah A-Quran pun di rumah. Kemajuan teknologi yang berkembang pesat tidak dimanfaat sepenuhnya untuk kemajuan diri sendiri.  

Menolak Kemajuan teknologi adalah sesuatu yang sangat merugikan dalam keadaan zaman sekarang kerana teknologi akan membantu urusan seharian yang bergerak semakin pantas.  Entry ini saya ingin berkongsi sebuah ciptaan teknologi yang sangat bermanfaat iaitu Al-Quran Digital.  Sebuah inovasi yang membatu umat islam.  Sekiranya kita membaca sejarah Al-Quran, dulu-dulu ia hanya dicatat pada kulit kayu, batu, kulit haiwan dan kain-kain sahaja. Rujuk artikel di wikipedia "Sejarah Al-Quran". <<Klik link ini untuk selanjutnya.

Pada masa sama, Nabi SAW melantik beberapa sahabat sebagai penulis wahyu.
Mereka menulisnya sebagai salah satu teori pembelajaran berkesan setiap kali wahyu turun sebagai tambahan dalam hafalan supaya tidak hilang begitu saja.

Di antara penulis itu ialah empat Khulafa’ Ar-Rasyidin, Muawiyah bin Abu Sufian, Khalid bin al-Walid, Ubai bin Kaab dan Zaid bin Thabit.
Penulisan pada waktu itu hanya dibuat diatas kulit kayu,batuan,kulit haiwan dan kain-kain sahaja berikutan kertas belum diketemukan.

Pada masa itu iaitu sewaktu Rasulullah SAW masih hidup, ayat al-Quran tidak dihimpunkan dalam satu mashaf(teks lengkap yang berbuku).
Ini disebabkan kepada beberapa faktor iaitu:

  • Tidak ada faktor yang membolehkan untuk dikumpul satu mashaf daripada kemudahan penulisan, sedangkan sewaktu itu ada ramai huffaz(penghafal Al-Quran) dan qurra’(pembaca Al-Quran).
  • Ada di antara ayat yang diturunkan itu nasikh dan mansukh(hukum atau ayat yang bertukar disebabkan perkara tertentu).
  •   Ayat al-Quran tidak diturunkan sekali gus, tetapi beransur-ansur.
  •   Setiap ayat yang turun adalah atas satu-satu faktor, sebab dan peristiwa.

Pada zaman Saidina Abu Bakar menjadi khalifah ramai huffaz mati dalam peperangan Yamamah iaitu hampir 70 orang.
Lalu Saidina Umar mencadangkan kepada Saidina Abu Bakar supaya dihimpunkan helaian ayat-ayat Al-Quran yang ditulis berasingan sebelumnya kerana bimbang akan kehilangannya dengan sebab kematian huffaz dan qurra’.

Pada mulanya beliau ragu-ragu kerana Nabi SAW tidak pernah melakukannya dan takut seandainya berlaku perubahan ayat atau pertukaran ayat al-Quran.
Selepas dibincang dengan teliti, atas alasan maslahah dan menyedari bahawa ia adalah satu wasilah yang paling agung untuk memudahkan menghafaznya serta mengelakkan daripada hilang dan luput, maka Saidina Abu Bakar bersetuju untuk dikumpulkan ayat al-Quran itu.
Maka dipanggil beberapa huffaz dan penulis wahyu zaman Nabi saw yang masih hidup antaranya Zaid bin Thabit bagi meneruskan usaha penulisan al-Quran.

Al-Quran kemudian ditulis oleh Zaid hasil pengumpulan daripada lembaran yang ada dan akhirnya diikat kemas, tersusun turutan ayatnya sebagaimana yang ditetapkan oleh Rasulallah SAW.

Mashaf ini diserahkan kemudiannya kepada Saidina Abu Bakar. Selepas kewafatannya, diserahkan pula kepada Saidina Umar al-Khattab.
Selepas beliau wafat, mashaf itu dipindahkan ke rumah Hafsah, isteri Rasulullah SAW yang juga anak Saidina Umar sehingga ke saat pengumpulan dan penyusunan Al-Quran pada zaman Khalifah Uthman.

Dulu, sewaktu kanak-kanak saya sempat melalui zaman dimana membaca Al-Quran menjadi amalan harian yang harus bagi kami sekeluarga.  Namun, setelah mendapat ilmu dan bekerja, dunia menjadi semakin sibuk.  Alasan paling mudah adalah "sibuk" nak cari rezeki untuk menyara keluarga dan membayar hutan.  Sehingga hati menjadi hitam tanpa makan rohani yang disajikan.  

Dalam sebuah hadis Rasulullah s.a.w bersabda bermaksud :

Daripada Ibnu Umar r.a berkata "Rasulullah s.a.w telah bersabda, hati manusia akan berkarat seperti besi yang dikaratkan oleh air. Apakah cara untuk menjadikan hati bersinar semula. Katanya dengan banyak mengingati mati dan membaca al-Quran.”

Al-Quran Digital ini adalah pen yang BOLEH MEMBACA AL-QURAN tetapi ia tidak boleh menulis. Apabila read pen disentuh pada mana-mana Ayat Al-Quran atau pada mana-mana Surah, maka pen tersebut akan membacanya.  

Walaubagaimana pun, membaca Al-Quran perlu berguru. Namun, ia adalah kaedah yang mudah untuk mengulangkaji berbanding pada satu zaman orang dulu-dulu hanya mendengar melalui kaset-kaset radio.

Dengan memiliki Quran digital ini anda mampu mengulangkaji cara bacaan yang betul dan seterusnya membaiki bacaan anda sendiri disamping pengajian dari guru yang Al-Quran yang betul.  Anda juga mempunyai alat bantuan yang boleh membantu anda  mengajar ahli keluarga anda meningkatkan mutu bacaan mereka.  Malah mereka boleh mempelajari quran dengan sendiri dengan bantuan quran digital ini.

Al Quran Digital, lengkap dengan terjemahan bahasa termasuk Melayu dan English Maklumat lanjut boleh layari http://qurandigitalmurah.blogspot.com

Hati - Hati Bila Cari Anak Tak Balik Waktu Maghrib

 Tu la jangan buruk sangka pada anak anda yang tak balik waktu maghrib, ayah tu yang tak sembahyang...hahahah!
***Kredit Untuk Majalah Apo dan Kartunis Lambok

Perompak dan Janda


seorang perompak memecah masuk rumah janda yg tinggal seorang
diri...... ttp bila melihatkan susuk tubuh janda tersebut yang
mengghairahkan.... dia bertukar fikiran, lalu......

sambil mengacukan pistol ke kepala janda itu, dia berkata "NYAWA atau
NYAMAN(sedap)"??

Memikirkan nyawanya dalam bahaya, janda itu berkata "Nyaman...." Maka
perompak mengarahkan janda itu membuka pakaian nya dan bla..bla..bla
...tuuuuttt... berlakulah adegan ranjang .....

Setelah selesai, akibat keletihan perompak itu terlupa akan
pistolnya.... lalu dirampas oleh janda itu dan mengacukannya ke kepala
perompak tersebut sambil berkata

"PULANG atau ULANG??"....

Apa jawapan anda?
Hahahahahaha. Jangan Marah Untuk melawak jee

Surat Cinta Mat Rock Terakhir Untuk Aweknya

Salam,

Amacam awekku.?? Lu orait ka.?? Wa harap lu ok2 je..

Awek gua, gua tlh mbaca surat lu tempohari… Apasal lu buat cenggini kat gua? Selama ni cintan gua thadap lu bkn main… Lu ingat gua main2 ka.?? Cintan gua mdlm very deep you know.! very deep purple.! Lu tarak prasan ke?

Apa yg kurangnya gua ni.?? Cuba lu cakap! Gua ni x cukup hensem ke.?? Atau lu sudah ada balak lain.?? Lu sound gua beb.! Mentang2 lu keja opis, lu ada skandal dengan mat despatch kat opis lu tu.! Mamat poyo tu lu nak? Apa barang.?? Kalo lu nak tau, gua dulupun pernah mintak jd cikgu tp x dpt. Bkn pasal gua takde kelayakan tp tadika kemas jarang amik cikgu lelaki.. Lagipun jiwa gua lbh kpd seni… Tiket konsert gua semua habis jual.! Sbb tulah gua jd tukang jual tiket konsert funfair buat sekian lamanya sampai tauke funfair tu x offer kat onglain.

Gua memang betul2 tak puas hati ni.! Lu memang bikin gua panas.! Sampai hati lu buat cam ni kat gua setelah apa yg gua dah kasik kat lu.. Lu ingat gua ni apa?!!

Awekku, lu ingat x dulu sewaktu lu & gua first time jumpa.?? Masa tu hujan... Lu takde payung.. Lu lari pegi kat bus stop.. Lu basah kuyup.. Kesian pulak gua tgk lu kesejukan.. Gua bukak jeket gua pastu kasik lu pinjam. Baek punya gua usya. Start tulah lu & gua sama2 sudah feeling2.. Gua ingat lagi lagu "Do You Know Me" masa tu kita layan menjadi lagu tema cinta gua kat lu... Gua selalu nyanyi lagu tu kat talipon public... Lu tak ingat ke.?? Ka lu dah lupa?!!

Pehal lu buat cenggini?!! Gua dah tangkap cintan maut kat lu wo.! Janganlah buat gua macamni.! Kalau lu tak suka cara gua lu cakaplah.! Janganlah krn besday lu gua hadiahkan t-shirt metallica, lu buat camni pulak kat gua. Gua tau sapa gua.. Gua memang macamni, rocker sejati.! Lu pun tau sapa gua.. Dulu lu takdepun cam ni.. Lu tak kisahpun.! Lu layan selamba je.. Tp nape skng lu berubah.? Nampak je gua rocker tp gua pun beriman jugak, beb.! Sembahyang x tinggal wo.!

Lu pikirlah sindri,.! Gua dah curahkan segala2 kat lu.. Gua dah sound mak bapak gua nak meminang lu.. Gitar Gibson secondhand gua tu gua dah gadai.. Gua buat modal nak kawin dengan lu.. Cayalah cakap gua.! Gua tak tipu.! Btl cakap lu.! Gua harap lu pikirlah baik-baik, bhai.! Kalo 1 ari nanti gua jd rock star, lu jangan nyesal.. Gua dah takde awek lain lg. Lu sorang jelah yang gua cinta.. Awek lain gua usya diorg x layan gua cakap lu.! Gua x tipu.! Betul punya cakap lu!

Akhirkata dr gua, kenang gua dlm doa makan malammu.. Sebelum gua bla, gua teringat lagu “runaway”.. Semoga lu berbahagia,.!

Yang Benar,
DIO


Cara Yang Paling Best Untuk Raikan Gol !


Mmg sempoi la diorg nie, pancing ikan ada, toilet pun ada, kalau jadi pihak lawan mmg sakit hati la..malaysia kena ada team mcm nie baru syok