Jika anda masih baru disini, sila masukkan email anda utk dapatkan update-update terkini melalui email dan melanggan kelakargila:

Delivered by FeedBurner

Lawak Di Petang Puasa

Seorang pendengar Radio Sempoi FM sedang tergesa-gesa menelefon DJ tersebut di konti radio..

Pendengar : Hello radio sempoi fm ke tu?

Penyiar : iye ye..betul..dengan siapa sy berckp ni?

Pendengar : Saya Jep dari Kg Laut, boleh request tak ?

Penyiar : Ya..Boleh...Boleh.. Encik Jep mahu request apa 2?

Pendengar : Blh ke tolong putarkan Azan Maghrib bang!! Dah lapar sgt nih...

Pantun Puasa & Raya


Makan ketupat dengan lodeh
banyak santan berbuih-buih
Berbuka puasa jangan berlebih
nanti tak larat pergi Terawih

Bila nak raya tersa suka
sukanya hati tidak terkira
usah mengumpat usah mengata
Puasa dibuat sia-sia belaka

Buat biskut berpeti-peti
Rasabya letih tidak terperi
jangan reka bom sendiri
tak menjadi yang hilang jari

Berhati-hati di jalan raya
Agar tak de yang hilang nyawa
tak usah beradu spa yang terrer
nanti dapat rumah bertiang dua

Balik kampung suka ria
untuk bertemu sanak saudara
berbelanja sampai tak ingat dunia
lepas raya melopong di tangga

Bulan Ramadhan kita berpuasa
Syawal tiba kita beraya
jangan membazir bila beraya
banyak bersedekah ada baiknya

Habis duit pening kepala
pasal raya siap sedia
lepas raya bagai nak gila
pajak gadai teman setia....

P/S: Selamat Berpuasa dan Selamat Hari Raya 2012 Walaupun raya lg 27 Hari lg hahahh..

PENGALAMAN PERTAMA AKU DIGODA - KISAH BENAR

Gambar Hiasan Awek Baju Kuning

"Seperti ini lah waktu tu.."pencerita beria-ria menunjukkan gambar ini menggambarkan bagaimana dasyatnya godaan yang pernah menguji kesusilaannya.

Aku merupakan seorang lelaki yang sangat bahagia. Awek aku cantik dan kami telah bercinta selama lebih dari setahun, jadi kami memutuskan untuk bertunang. Hanya ada satu hal kecil sering mengganggu aku, iaitu adik awek aku, Fara yang lebih muda dan lebih cantik. Calon adik ipar aku itu sering mengenakan baju yang sangat ketat dan selalu tanpa bra. Jika di rumahnya Fara seolah-olah sengaja dan sering membungkuk ketika di depan aku menyebabkan aku sering 'terpaksa' melihat kemantapan dan keindahan flora dan fauna di sebalik bukit yang berkembar itu.

Suatu hari aku berkunjung ke rumah awek aku. Entah kenapa hari itu hanya Fara seorang diri berada di rumah lalu kami berdua lepak dan berborak berdua-duaan di dalam rumah. Hari itu Fara mengenakan baju kuning yang nipis dan sangat ketat. Berkali-kali aku cuba membawa mata aku ke pohon-pohon rambutan dan pokok gajus di luar rumah namun usahaku hanya sia-sia. Sedang asyik berborak tiba-tiba Fara mendekati dan membisikkan kepada aku bahawa dia sedang mempunyai perasaan dan keinginan yang tidak mampu ditahan lagi. Perlahan dia mengucap ditelinga aku bahawa dia ingin bercinta dengan aku sekali sebelum aku menikahi kakaknya. Aku benar-benar terkejut dan diam tidak mampu berkata apa-apa. Kemudian perlahan-lahan dia bangun menampakkan lekuk seluruh tubuhnya sambil berkata "Fara ingin ke bilik, kalau abang mahu ikut la Fara."

Aku merasa saat itu seluruh badan aku gementar melihat Fara selangkah demi selangkah perlahan dengan menggoda menaiki tangga ke biliknya. Ketika berada di puncak tangga dia melepaskan seluar dalamnya dan melemparkan ke arah aku. Aku tidak dapat menahan lagi lalu terus menuju ke pintu rumah dan berlari keluar menuju ke keretaku.

Tiba-tiba kedengaran tepukan gemuruh dari bawah rumah awek aku, seluruh keluarga dan awek aku keluar dari bawah rumah dan semuanya bertepuk tangan. Awek aku tersenyum bangga melihat aku, ayahnya mendekati aku lalu memeluk mengucap tahniah "Kami sekeluarga merasa sangat gembira kerana kamu telah lulus ujian kami, kamu ternyata pemuda yang sangat baik dan tidak mudah tergoda dengan pujuk rayu wanita."

Aku merasa sangat gembira dan dengan ini aku berpesan kepada korang semua: "Jangan sesekali menyimpan kondom anda di dalam dompet, simpanlah ia di dalam kereta"

Peluang Terbaik Buat Rakyat Malaysia Buat Duit Dengan Murahnya.My

Salam sejahtera salam 1 Malaysia

Harini takde lawak sebab saya nak berkongsi dengan anda semua satu kaedah & satu PELUANG yang rugi gila kalau tak rebut, korang pernah terpikir tak nak dapatkan apa sahaja, atau nak settelkan masalah anda dengan hanya RM10. Selain korang semua dapat setelkan masalah korang, korang juga boleh cuba senaraikan kepakaran / servis korang dengan harga RM10 atau lain - lain harga. MENARIK BUKAN?



Mesti korang rasa pelik apa aku dok sembangkan ni, program ni yang pertama seumpanya dilancarkan di Malaysia , konsep dia ala - ala fiverr, korang tak tau apa itu fiverr boleh la google skit kalau nak tau.


Murahnya.my nie mmg bagus sebabnya kita boleh buat duit. Yang TERBAIKNYA , MURAHNYANYA.MY AKAN BAGI KITA PENDAPATAN PASIF DAN AKTIF....korang jangan anggap nie pelaburan cepat kaya plak, tak perlu duit pun nak labur - labur, Camna nak dapat duit senang je! Korang boleh klik banner kat bawah dan dibawa ke laman web murahnya.my lepas tu anda tengok ada gambar buku sebelah kanan , klik buku tu nanti keluarla link untuk download, buku tu akan menceritakan lebih detail berkenaan murahnya.my ni. sebenarnya tak susah pun buat duit dengan benda nie...semudah ABC 123.

Oklah cukuplah setakat ini sahaja tips istimewa saya berikan pasal mudahnya.my nanti kita pakat lawan la sape buat duit paling banyak hehehe, time untuk menunjuk screen shoot duit la plak. Apa - apa soalan boleh komen dibawah. Bye -bye.

Ada Sesiapa Nak Mencari Pembunuh Upahan ?

Iklan nie buat gempak je, pembunuh upahan mcm nie rasanya nak jugak aku upah..kalau betul - betul punya pembunuh upahan lom lagi kot..ahahaha..lawak betul iklan dia nie mesti otak mcm aku gak kui2...

Kantoi Tengah Syok Karaoke "Anok Tupa"

P/s: Jangan suka sgt berkarok ngan pelayan. Kan sudah terkantoi bodo...hahaha!

Pantun Muka Buku

getah sekerap melantun lantun
ayam katik ayam serama
dalam fb ku kirim pantun
buat renungan kita bersama

kuda kayu mata nyer buta
beruk tua panjat kelapa
bangun tidor celik mata
laptop di meja tidak di lupa

semut merah tergigit ungka
air pasang surut di hulu
belom pon sempat menbasoh muka
cinta hati di jengok dahulu

kudin ladong makan lala
anak punai mandi di paya
banyak gila perkara gila
gila FB paling bahaya

makan ubi zaman jepon
kambing rongak kena luku
dulu nak kenal guna handpon
kini add je di muka buku

gajah gaduh guna perisai
bunga layu kurang baja
awek cun pakwe bermisai
jangan gelabah pilih saja

makan banyak keluar sendawa
kuah kari roti prata
banyak yang cantik serta lawa
hati terpana terbeliak mata

ular naga ada geliga
kerbau mandul naek kuda
orang bercerai talak tiga
bercerai di fb sejam da ada

pelanduk datang dari kedah
singa demam makan bubor
add sudah kenal pon sudah
ape lagi tak reti2 ke nak hulur numbor

apa guna di renung bulan
anak kelawar makan rambutan
cal bersambut msg berjalan
tak lama lagi beredar la jemputan


tinggi sungguh sarang tempua

jangan di suloh guna pelita
dulu bujang kini berdua
itu lah FB empunya cerita

kucing bantut minum nira
boya tembaga kena cekop
anak da suka mak gembira
apakan daya pulus tak cukop


KERBAU SELUT BERANAK PONDAN
APA BOLEH BUAT NASIB BADANNNNN..........

Akan Datang 2013 OngBak Rindu

Nantikan Kemunculanya, lebih banyak aksi , cinta dan.......acah je wakakakak! Kalau betul diorg gabungkan filem hero n heroin nie baru syok...wahahahahah...

Al -Quran Dan Sejarahnya [ Al-Quran Digital Termurah ]



Assalamualaikum w.b.t. & Salam Sejahtera,

Maaf harini takde lawak, cuma sedikit tazkirah dan nasihat berkenaan amalan terbaik  iaitu membaca Al-Quran.

Hakikat sekarang yang terpaksa kita hadapi adalah, ramai umat islam sanggup berhabisan mendapatkan gadget impian mereka yang bernilai ribuan ringgit, tetapi tidak sanggup untuk membeli sebuah Al-quran, malah tiada sebuah A-Quran pun di rumah. Kemajuan teknologi yang berkembang pesat tidak dimanfaat sepenuhnya untuk kemajuan diri sendiri.  

Menolak Kemajuan teknologi adalah sesuatu yang sangat merugikan dalam keadaan zaman sekarang kerana teknologi akan membantu urusan seharian yang bergerak semakin pantas.  Entry ini saya ingin berkongsi sebuah ciptaan teknologi yang sangat bermanfaat iaitu Al-Quran Digital.  Sebuah inovasi yang membatu umat islam.  Sekiranya kita membaca sejarah Al-Quran, dulu-dulu ia hanya dicatat pada kulit kayu, batu, kulit haiwan dan kain-kain sahaja. Rujuk artikel di wikipedia "Sejarah Al-Quran". <<Klik link ini untuk selanjutnya.

Pada masa sama, Nabi SAW melantik beberapa sahabat sebagai penulis wahyu.
Mereka menulisnya sebagai salah satu teori pembelajaran berkesan setiap kali wahyu turun sebagai tambahan dalam hafalan supaya tidak hilang begitu saja.

Di antara penulis itu ialah empat Khulafa’ Ar-Rasyidin, Muawiyah bin Abu Sufian, Khalid bin al-Walid, Ubai bin Kaab dan Zaid bin Thabit.
Penulisan pada waktu itu hanya dibuat diatas kulit kayu,batuan,kulit haiwan dan kain-kain sahaja berikutan kertas belum diketemukan.

Pada masa itu iaitu sewaktu Rasulullah SAW masih hidup, ayat al-Quran tidak dihimpunkan dalam satu mashaf(teks lengkap yang berbuku).
Ini disebabkan kepada beberapa faktor iaitu:

  • Tidak ada faktor yang membolehkan untuk dikumpul satu mashaf daripada kemudahan penulisan, sedangkan sewaktu itu ada ramai huffaz(penghafal Al-Quran) dan qurra’(pembaca Al-Quran).
  • Ada di antara ayat yang diturunkan itu nasikh dan mansukh(hukum atau ayat yang bertukar disebabkan perkara tertentu).
  •   Ayat al-Quran tidak diturunkan sekali gus, tetapi beransur-ansur.
  •   Setiap ayat yang turun adalah atas satu-satu faktor, sebab dan peristiwa.

Pada zaman Saidina Abu Bakar menjadi khalifah ramai huffaz mati dalam peperangan Yamamah iaitu hampir 70 orang.
Lalu Saidina Umar mencadangkan kepada Saidina Abu Bakar supaya dihimpunkan helaian ayat-ayat Al-Quran yang ditulis berasingan sebelumnya kerana bimbang akan kehilangannya dengan sebab kematian huffaz dan qurra’.

Pada mulanya beliau ragu-ragu kerana Nabi SAW tidak pernah melakukannya dan takut seandainya berlaku perubahan ayat atau pertukaran ayat al-Quran.
Selepas dibincang dengan teliti, atas alasan maslahah dan menyedari bahawa ia adalah satu wasilah yang paling agung untuk memudahkan menghafaznya serta mengelakkan daripada hilang dan luput, maka Saidina Abu Bakar bersetuju untuk dikumpulkan ayat al-Quran itu.
Maka dipanggil beberapa huffaz dan penulis wahyu zaman Nabi saw yang masih hidup antaranya Zaid bin Thabit bagi meneruskan usaha penulisan al-Quran.

Al-Quran kemudian ditulis oleh Zaid hasil pengumpulan daripada lembaran yang ada dan akhirnya diikat kemas, tersusun turutan ayatnya sebagaimana yang ditetapkan oleh Rasulallah SAW.

Mashaf ini diserahkan kemudiannya kepada Saidina Abu Bakar. Selepas kewafatannya, diserahkan pula kepada Saidina Umar al-Khattab.
Selepas beliau wafat, mashaf itu dipindahkan ke rumah Hafsah, isteri Rasulullah SAW yang juga anak Saidina Umar sehingga ke saat pengumpulan dan penyusunan Al-Quran pada zaman Khalifah Uthman.

Dulu, sewaktu kanak-kanak saya sempat melalui zaman dimana membaca Al-Quran menjadi amalan harian yang harus bagi kami sekeluarga.  Namun, setelah mendapat ilmu dan bekerja, dunia menjadi semakin sibuk.  Alasan paling mudah adalah "sibuk" nak cari rezeki untuk menyara keluarga dan membayar hutan.  Sehingga hati menjadi hitam tanpa makan rohani yang disajikan.  

Dalam sebuah hadis Rasulullah s.a.w bersabda bermaksud :

Daripada Ibnu Umar r.a berkata "Rasulullah s.a.w telah bersabda, hati manusia akan berkarat seperti besi yang dikaratkan oleh air. Apakah cara untuk menjadikan hati bersinar semula. Katanya dengan banyak mengingati mati dan membaca al-Quran.”

Al-Quran Digital ini adalah pen yang BOLEH MEMBACA AL-QURAN tetapi ia tidak boleh menulis. Apabila read pen disentuh pada mana-mana Ayat Al-Quran atau pada mana-mana Surah, maka pen tersebut akan membacanya.  

Walaubagaimana pun, membaca Al-Quran perlu berguru. Namun, ia adalah kaedah yang mudah untuk mengulangkaji berbanding pada satu zaman orang dulu-dulu hanya mendengar melalui kaset-kaset radio.

Dengan memiliki Quran digital ini anda mampu mengulangkaji cara bacaan yang betul dan seterusnya membaiki bacaan anda sendiri disamping pengajian dari guru yang Al-Quran yang betul.  Anda juga mempunyai alat bantuan yang boleh membantu anda  mengajar ahli keluarga anda meningkatkan mutu bacaan mereka.  Malah mereka boleh mempelajari quran dengan sendiri dengan bantuan quran digital ini.

Al Quran Digital, lengkap dengan terjemahan bahasa termasuk Melayu dan English Maklumat lanjut boleh layari http://qurandigitalmurah.blogspot.com