Jika anda masih baru disini, sila masukkan email anda utk dapatkan update-update terkini melalui email dan melanggan kelakargila:

Delivered by FeedBurner

lirik lagu dan video Hampa - to'kiHAMPA - TO'KI

KU DI TINGGGAL SENDA
MALAM MENGHAMPIRI
SENDIRI KU SEDANG MENANTI
SEGERA OH..ANGIN....
SAMPAIKAN RINDU KU
TERLUPAKAH KAU PADA JANJIMU

KETIKA BERSAMA
RINDU BERGELORA
PERPISAHAN MENIKAM JIWA
KAU PANDAI MENGUSIK
KAU PANDAI MENGODA
KINI DIRIKU YANG KAU TINGGALKAN
BEGITU SAJA

APAKAH ERTINYA UCAPAN MANISMU
KAU MERINDUIKU
MUNGKIN HANYA AKU
YANG MEMBIARKANMU
MENIPU DIRIKU

BIAR LUKA MENYIKSA JIWA
BIAR KASIH TAK KUNJUNG TIBA
KERNA PADA HAKIKATNYA
DIRIKU KAU PERSENDA

AKU HANYA INSAN BIASA
LEMAH PADA RAYUAN MANJA
TERLENA DI BUAI MESRA
PADA CINTA YANG HAMPA

DI MALAM YANG SUNYI
SEPI MENYENDIRI
KU HULUR DAN MENYUSUN JARI
KU POHON KAU UBATIKANLAH RINDUKU
BAYANGAN KASIH DALAM MIMPI KU
MENIKAM KALBU

APAKAH ERTINYA UCAPAN MANISMU
KAU MERINDUIKU
MUNGKIN HANYA AKU
YANG MEMBIARKAN MU
MENIPU DIRIKU

BIAR KASIH MENYIKSA JIWA
BIAR KU YANG MENGEMIS CINTA
KERNA DARI SEJAK MULA
DIRIKU YANG TERGODA

AKU HANYA INSAN BIASA
LEMAH PADA RAYUAN MANJA
TERLENA DI BUAI MESRA
PADA CINTA YANG HAMPA


Unta lebih mahal dari manusia?

SEORANG pembiak unta membawa haiwan peliharaannya untuk menyertai pertandingan unta tercantik.MUNGKIN ada yang ketawa atau memandang sebelah mata apabila mendengar mengenai pertandingan ratu cantik unta.
Tetapi bagaimana jika dikatakan, harga untuk seekor unta yang tercantik boleh mengalahkan hadiah atau harga untuk seorang ratu cantik dunia.
Jangan terkejut kerana baru-baru ini, Putera Mahkota Emiriah Arab Bersatu (UAE), Sheik Hamdan bin Mohammed bin Rashid al-Maktoum membuktikan perkara itu apabila membeli 16 ekor unta pada pertandingan ratu cantik unta tersebut pada harga RM14.13 juta.
Bagaimanapun, salah seekor unta betina dalam kalangan 16 ekor unta itu mencatatkan rekod apabila harga yang ditawarkan untuknya mencecah RM8.5 juta.
Agensi berita WAM, melaporkan tiada pendedahan lanjut mengenai keadaan unta tersebut serta adakah ia akan digunakan dalam perlumbaan.
Pertandingan unta tercantik ini merupakan antara tradisi tahunan di UAE bagi memelihara cara hidup nomad di negara yang kaya dengan sumber minyak itu.
Diadakan di ibu kota Abu Dhabi, pertandingan tersebut mengumpulkan lebih 17,000 ekor unta yang dibawa bukan sahaja dari merata pelosok negeri bahkan negara-negara jiran termasuklah Oman, Arab Saudi, Qatar dan Bahrain.
Selain acara unta tercantik, antara acara lain yang memeriahkan pertandingan ini ialah perlumbaan unta terpantas.
Dalam acara unta tercantik, unta terpilih didaftarkan mengikut beberapa kategori mengikut usia dan warna kulit.
Pemilik unta yang memenangi tiga tempat teratas dalam setiap kategori akan berkongsi hadiah dana berjumlah RM6.28 juta dan sebuah kereta.
Lima orang juri mengadili acara unta tercantik dengan pemarkahan diberikan berdasarkan keadaan unta secara keseluruhan selain leher, kepala, bibir, hidung dan kaki.
Hadiah wang tunai dan kereta dalam pertandingan unta tercantik ini disumbangkan oleh ahli keluarga pemerintah Abu Dhabi yang menganjurkan festival itu sebagai usaha mengekalkan tradisi hidup masyarakat Arab.
Abu Dhabi adalah ibu negara UAE yang menjadi antara penerima terbesar hasil sumber minyak yang dikeluarkan dari negara tersebut. - AFP@gatau

6 Perkara Allah Sembunyikan

SETELAH ALLAH SWT SELESAI MENCIPTAKAN JIBRAIL AS DENGAN BENTUK YANG CANTIK, DAN ALLAH MENCIPTAKAN PULA BAGINYA 600 SAYAP YANG PANJANG, SAYAP ITU ANTARA TIMUR DAN BARAT (ADA PENDAPAT MENYATAKAN 124,000 SAYAP). SETELAH ITU JIBRAIL AS MEMANDANG DIRINYA SENDIRI DAN BERKATA:


"WAHAI TUHANKU"
* ADAKAH ENGKAU MENCIPTAKAN MAKHLUK YANG LEBIH BAIK DARIPADA AKU?
* LALU ALLAH SWT BERFIRMAN YANG BERMAKSUD..."TIDAK"
* KEMUDIAN JIBRAIL A.S BERDIRI SERTA SOLAT DUA RAKAAT KERANA SYUKUR KEPADA ALLAH SWT. DAN TIAP-TIAP RAKAAT ITU LAMANYA 20,000 TAHUN. SETELAH SELESAI JIBRAIL AS SOLAT,
* MAKA ALLAH SWT BERFIRMAN YANG BERMAKSUD


"WAHAI JIBRAIL, KAMU TELAH MENYEMBAH AKU DENGAN IBADAH YANG BERSUNGGUH-SUNGGUH, DAN TIDAK ADA SEORANG PUN YANG MENYEMBAH KEPADAKU SEPERTI IBADAT KAMU, AKAN TETAPI DI AKHIR ZAMAN NANTI AKAN DATANG SEORANG NABI YANG MULIA YANG PALING AKU CINTAI, NAMANYA MUHAMMAD, DIA MEMPUNYAI UMAT YANG LEMAH DAN SENTIASA BERDOSA SEKIRANYA MEREKA ITU MENGERJAKAN SOLAT DUA RAKAAT YANG HANYA SEBENTAR SAHAJA, DAN MEREKA DALAM KEADAAN LUPA SERTA SERBA KURANG, FIKIRAN MEREKA MELAYANG BERMACAM-MACAM DAN DOSA MEREKA PUN BESAR JUGA. MAKA DEMI KEMULIAANKU DAN KETINGGIANKU, SESUNGGUHNYA SOLAT MEREKA ITU AKU LEBIH SUKAI DARI SOLATMU ITU KERANA MEREKA MENGERJAKAN SOLAT ATAS PERINTAHKU, SEDANGKAN KAMU MENGERJAKAN SOLAT BUKAN ATAS PERINTAHKU"


* KEMUDIAN JIBRAIL A.S BERKATA
"YA TUHANKU, APAKAH YANG ENGKAU HADIAHKAN KEPADA MEREKA SEBAGAI IMBALAN IBADAT MEREKA?"
* LALU ALLAH BERFIRMAN YANG BERMAKSUD

"YA JIBRAIL, AKAN AKU BERIKAN SYURGA MA'WAA SEBAGAI TEMPAT TINGGAL...."

* KEMUDIAN JIBRAIL AS MEMINTA IZIN KEPADA ALLAH UNTUK MELIHAT SYURGA MA'WAA. SETELAH JIBRAIL AS MENDAPAT IZIN DARI ALLAH SWT MAKA PERGILAH JIBRAIL AS DENGAN MENGEMBANGKAN SAYAPNYA DAN TERBANG, SETIAP DIA MENGEMBANGKAN DUA SAYAPNYA DIA BOLEH MENEMPUH JARAK PERJALANAN 3000 TAHUN, TERBANGLAH DUA SAYAPNYA DIA BOLEH MENEMPUH JARAK PERJALANAN 3000 TAHUN, TERBANGLAH MALAIKAT JIBRAIL AS SELAMA 300 TAHUN SEHINGGA IA MERASA LETIH DAN LEMAH DAN AKHIRNYA DIA TURUN SINGGAH BERTEDUH DI BAWAH BAYANGAN SEBUAH POHON DAN DIA SUJUD.
* KEPADA ALLAH SWT LALU IA BERKATA DALAM SUJUD ;
* "YA TUHANKU APAKAH SUDAH AKU MENEMPUH JARAK PERJALANAN SETENGAHNYA ATAU SEPERTIGA, ATAU SEPEREMPATNYA?"
* KEMUDIAN ALLAH SWT BERFIRMAN YANG BERMAKSUD


"WAHAI JIBRAIL, KALAU KAMU DAPAT TERBANG SELAMA 3000 TAHUN DAN MESKIPUN AKU MEMBERIKAN KEKUATAN KEPADAMU SEPERTI KEKUATAN YANG ENGKAU MILIKI, LALU KAMU TERBANG SEPERTI YANG TELAH KAMU LAKUKAN, NESCAYA KAMU TIDAK AKAN SAMPAI KEPADA SEPERSEPULUH DARI BEBERAPA PERPULUHAN YANG TELAH KUBERIKAN KEPADA UMAT MUHAMMAD TERHADAP IMBALAN SOLAT DUA RAKAAT YANG MEREKA KERJAKAN..."
MARILAH SAMA2 KITA FIKIRKAN DAN BERUSAHA LAKUKAN.. SESUNGGUHNYA ALLAH S.W.T TELAH MENYEMBUNYIKAN ENAM PERKARA IAITU ;


* ALLAH S.W.T TELAH MENYEMBUNYIKAN REDHA-NYA DALAM TAAT
* ALLAH S.W.T TELAH MENYEMBUNYIKAN MURKA-NYA DI DALAM MAKSIAT
* ALLAH S.W.T TELAH MENYEMBUNYIKAN NAMA-NYA YANG MAHA AGUNG DI DALAM AL-QURAN
* ALLAH S.W.T TELAH MENYEMBUNYIKAN LAILATUL QADAR DI DALAM BULAN RAMADHAN
* ALLAH S.W.T TELAH MENYEMBUNYIKAN SOLAT YANG PALING UTAMA DI DALAM SOLAT (YANG LIMA WAKTU)
* ALLAH S.W.T TELAH MENYEMBUNYIKAN (TARIKH TERJADINYA) HARI KIAMAT DI DALAM SEMUA HARI


SEMOGA KITA MENDAPAT BERKAT DARIPADA ILMU INI.
WALLAHUALAM
KALAU RAJIN... TOLONG SEBARKAN CERITA INI KEPADA SAUDARA MULIM MUSLIMAT YANG LAIN AGAR MENJADI RENUNGAN DAN PELAJARAN KEPADA KITA SEMUA. ILMU YANG BERMANFAAT IALAH SALAH SATU AMAL YANG BERKEKALAN BAGI ORANG YANG MENGAJARNYA MESKIPUN DIA SUDAH MENINGGAL DUNIA.....

Kisah Isteri Dan Hot Dog

Alkisah ada seorang perempuan bisu yang sudahpun berkahwin, pada suatu hari, dia telah ke supermarket untuk membeli daging, tetapi disebabkan dia bisu, dia mempunyai kesusahan untuk berkomunikasi dengan para pekerja di sana.

Disebabkan begitu, dia membuat keputusan untuk memanggil kashier masuk dalam bilik.

Pada hari yang pertama, dia nak beli dada ayam. Dia pun panggil kashier tu masuk dalam bilik sulit, pompuan tu bukak baju dia, tunjuk kat dada dia, pastu buat aksi ayam. Kashier tu pun paham, then dia pun kasi dada ayam kat dier.

Next day, dia nak beli paha ayam. Dia pun panggil kashier masuk bilik, dia angkat skirt dia, tunjuk kat paha dia, pastu buat aksi ayam. Kashier tu pun paham, kasi dia paha ayam.

The next day lagi, dia nak beli hot-dog. Dia pun bawak suami dia.

Soalannya ialah:

Apakah isteri tu akan buat?Fikirlah....Fikir.......Tak tau?


Dia suruh suami dia cakapla sebab....suami dia tak bisu..
Apa yang korang fikirkan ha?
@bye@gatau

Teka teki lampu


Lampu apa yang kalau dipecahkan keluar orangnya?@mari@mari

JawapanLampu jiran tetangga kitalah. Cubalah pecahkan, nanti akan keluar orangnya...kik3..kang kepala korang yang pecah..berani cubalah!!
@ayuk@kembar