Jika anda masih baru disini, sila masukkan email anda utk dapatkan update-update terkini melalui email dan melanggan kelakargila:

Delivered by FeedBurner

Cara Shutdown PC Korang Kt Rumah Pakai Emel

Assalamualaikum..
Hari ini aku kebosanan dengan kerja aku. Jadi, ini ada sedikit ilmu yang aku nak kongsi bersama kalian. Untuk yang dah tau dan nak tambah apa-apa sila la..jangan segan-segan ye.

mula-mula sekali pc yang kita nak shutdown tu mesti ada talian internet dan ada microsoft outlook yang diinstall di dalamnya.





ok di bawah ni adalah tutorial bergambarnya.kalau ada yang tak faham boleh tanya aku.kalau aku boleh jawab, aku akan jawabkan..

buka microsoft outlook anda

pergi ke menu tools>rules and alerts




Pada tab email rules tersebut, sila create new rule..>dan tandakan pada Start from a blank rule.kemudian pilih menu "check messages when they arrive" dan tekan butang next.





Kemudian tandakan pada kotak berlabel with specific words in the subject selepas itu sila masukkan apa-apa perkataan dengan menekan pada specific word berwarna biru pada bahagian kedua seperti dlm gambar di bawah.
* specific words ini akan digunakan sebagai kata kekunci rahsia yang anda akan gunakan untuk shutdown pc anda.



masukkan kata kekunci rahsia anda, tekan butang add kemudian tekan butang ok.





setelah anda masukkan kekunci tersebut, sila tekan butang next.




__________________________________________________ ___________


kemudian, buka notepad dan copy and paste kan script di bawah ke notepad yg anda buka itu.


Code:
%windir%System32shutdown.exe -s -f -t 00
Save kan dengan apa-apa nama dengan extension *.bat
*save kan di direktori yang jarang dicapai oleh user biasa.
Contoh di c:/windows/






pastikan extension fail yg ada save td *.bat dan bukannya *.bat.txt





__________________________________________________ __________

buka semula microsoft outlook sebentar tadi.di bahagian rules wizard tersebut tandakan pula kotak start application.

dan klik perkataan start application yang berwarna biru di bahagian dua.





kemudian browse,select dan klik butang open pada batch script yg anda cipta menggunakan notepad sebentar tadi di c:/windows/shutdown.bat




kemudian tekan butang next



akhir sekali tekan butang finish kemudian butang apply>OK.






selesai tutorialnya.anda boleh cuba hantar emel ke pc anda tersebut dengan meletakkan kekunci rahsia (specific words) sebagai subjek(tajuk) pada emel yg bakal anda hantar itu.

selepas sahaja perisian outlook anda tersebut menerima emel tersebut, secara automatik ia akan shutdown pc anda.

sekian sahaja dan selamat mencuba...
Assalamualaikum dan salam sejahtera..


credit to http://www.ehoza.com

No comments:

Post a Comment